İnternetin günlük hayatımıza girmesiyle bir çok alışkanlığımız yok olurken, farklı ve yeni alışkanlıklar edindik.
Artık her türlü bilgiye daha rahat ulaşabilmek en güzel gelişmelerden biri şüphesiz. Fakat akıllı telefon ve internetin yaygınlaşması, sosyal medyayı herkes için vazgeçilmez kıldı. Artık hemen hemen hepimiz hayatımızdan ya da fikir dünyamızdan kesitleri paylaşarak kendi ağımızı oluşturuyoruz.
Dünyada her 5 kişiden 2’si internet kullanırken bu sayı ülkemizde her 2 kişiden biri şeklinde.
Bunun yanı sıra Dünya’da her 3 kişiden birinin sosyal medya hesabı varken ülkemizde bu oran 2 kişiden biri olarak daha yüksek bir seviyede. Dolayısıyla artık herkes haber üreten ve okuyan kimliğinde. Sosyal ağların hayatımızın bir parçası olması, beraberinde bir çok sorunu da getiriyor..
Peki sosyal medyayı kullanma miktarımız hangi aşamadan sonra problem olmaya başlıyor?
Eğer aşağıdaki durumların çoğunluğu hayatınızda mevcutsa sosyal medya bağımlılığı konusuna biraz eğilmelisiniz.
- Sosyal medyayı günde bir saatten fazla mı kulanıyorsunuz? Bu bir saatin içeriğine değinmek gerekirse; bir şeyler okuyarak bilgi ve günlük haber okumaları yapıyorsanız sorun yok, fakat sürekli paylaşım yapma, sosyal medya sayfalarını güncelleme ve kontrol etme gibi davranışlarınız varsa kendinizi gözden geçirmeniz gerekebilir.
- Sosyal medyayla ilgilenmekten arkadaş ve yakın çevreyle ilişkilerinizde azalma hissediyor musunuz? Bunun farkında olup sosyal medyada harcayacağınız zamanı azalmak için çabalıyor fakat başaramıyor musunuz?
- Sosyal medya ile ilgilenmekten uyku düzeninizde aksamalar yaşıyor musunuz?
Eğer bu sorularda çoğunlukla cevabınız evet ise ve bu durum hayatınızda ilişkiler ve sorumluluklarınızda sizi dar boğaza sokuyorsa bir uzmanla görüşebilirsiniz.
Bunun yanında bazı uzman önerileriyle sosyal medya bağımlılığınızla mücadele ederek sonuca göre de hareket edebilirsiniz.
Uzmanların yapmanızı önerdiği bazı tavsiyeler:
- Sosyal medyada geçirdiğiniz zamanı not ederek işe başlayın
- Sosyal medya bildirimlerinizi sessize alın.
- Ana ekranınızdaki bildirim görünümleri iptal edin.
- Gün içinde sosyal medya zamanı belirleyin ve buna uyun. Mesela bir saatle başlayarak, her hafta on dakika azaltıp yarım saate indirebilirsiniz.
- İletişiminizi yazıyla değil sözel olarak yapmaya çalışın. Görüşmeniz gereken konuları yüz yüze veya telefonla konuşarak yapmanız ekran sürenizi ciddi anlamda azaltacaktır.
- Kişisel aktivitelere mutlaka zaman ayırın. Aktivite bulmak için kendinize teknoloji olmadan vaktinizi nasıl geçirmeyi sevdiğinizi sorabilirsiniz?
- Arkadaş veya sevdiklerinizle daha sık buluşup görüşmeye çalışın.
Tüm bunlara rağmen hala başaramıyorsanız, bir uzmandan yardım almanızın zamanı gelmiş olabilir.
Sevgiyle kalın…