Farkındalık, Gelişim, Genel

Panik Atak Anında Ne Yapmalıyız

3 dk okundu

Panik atak nöbetlerinde korku, baş dönmesi, solunum yetmezliği, boğulur gibi olma, bayılma hissi ve soğuk soğuk terleme halleri gibi ölüm hissi oluşturacak kadar yoğun yaşanılan duygular bu krizi yaşayanların sıkça sordukları bir soru olan “Atak anında ne yapabilirim?” sorusunu sorduruyor. Biz de uzman tavsiyelerini derleyerek bu yazımızda paylaşmak istedik.

Peki panik atak anında ne yapmalıyız?

Atak nöbeti tam olarak başlamadan bunu hissettiğinizde yapmanız gereken bazı yöntemler sizi bu durumdan daha kolay çıkarabilir.

Nefesinizi kontrol edin

Panik atak başlangıcındaki ilk belirtilerin arasında nefes alış verişin hızlanması yer alır. Bu durum beyne giden oksijen miktarını artıracaktır. Bu da vücuda giren oksijeni artırarak atağın süresinin ve şiddetinin artmasına neden olmaktadır. Dolayısıyla nefesinizi sakinleştirecek bazı kontrolleri bilip uyguladığınız taktirde hem nefesinizi
kontrol altına alacak, hem de bu kontrolü elinizde tuttuğunuz hissinin verdiği güçle kendinizi daha iradeli hissedeceksiniz.

Atak geçirirken uygulayabileceğiniz bazı nefes kontrol egzersizlerine değinelim:

  • Nefesinizi 4 saniye boyunca derin bir şekilde alıp 8 saniyede vermeniz. Bu yöntemi on defa uygulamanız uzmanlar tarafından tavsiye edilmektedir.
  • Sağ burundan nefesinizi alarak 10 saniye tutup sol burundan vermelisiniz. Bu egzersizi de 2 dakika uygulamalısınız.
  • Beyninize daha az oksijen gitmesi için nefesinizi bir poşet veya benzeri bir şeyin içine alıp verebilirsiniz.

3-3 Kuralı

Çevrenizde gördüğünüz üç nesnenin adını ve rengini seslice söyleyerek, hemen sonrasında da herhangi üç organınızın adını yine seslice söylemeniz işe yarayabilir.

Göz İllüzyonu Yöntemi

Çevrenizdeki şekil veya nesneleri farklı bir şeylere benzeterek veya ilişkilendirerek söyleyin. Tıpkı küçükken bulutları bir şeylere benzetme oyununda yaptığınız gibi. Bu yöntemle zihninizi farklı düşüncelerle meşgul ederek biriken yoğun enerji kutuplarını dağıtmış olursunuz.

Beyindeki Elektriksel Aktiviteyi Azaltmak

Amerika’da yapılan bir araştırma günlük hayatta yaptığımız işlerdeki hızınızın, beyninizdeki elektriksel kutupların çalışma prensibini etkilediğini ispatlamıştır. Eğer çok aceleci veya hızlı hareket eden biriyseniz beyninizdeki elektriksel aktivite yüksek ve dolayısıyla panik atağa meyilli bir bireysiniz demektir.

Bu elektriksel aktiviteyi azaltmanın yoluysa mümkün olduğunca yavaş hareket etmeye çalışarak aceleciliği en aza indirmektir.  İş yaparken daha yavaş hareket etmeyi öğrenen pek çok bireyde panik atakların sayısının ve şiddetinin fark edilir düzeyde azaldığı görülmüştür.

Çevredekilerin Davranışları

Panik atak krizi geçiren kişinin yanındakiler mümkün olduğunca sakin kalmalıdırlar.  Onların da telaşlı olmaları, kriz geçiren kişiye aşırı ilgi göstermeleri bu atağın gelişmesine katkı sağlayacaktır.
Bunun yanı sıra değersizlik hisseden kişilerin bu atak sayesinde çevrelerinden ilgi görmeleri, bilinç dışı olarak onların bu krizi daha sık geçirmelerine sebep olabilir

Burada bahsettiğimiz yöntemler kriz anında kişinin kullanabileceği şiddeti hafifletme ve dikkat dağıtma yöntemleridir. Sadece destek olabilecek egzersiz ve yöntemler olduğu için tedavi etmez. Eğer panik atak krizleri yaşadığınızı düşünüyorsanız, zamana bırakmayarak en kısa sürede bir uzmandan destek almalısınız.

Sağlık ve sevgiyle…


İlgili Yazılar

Ask ChatGPT
Set ChatGPT API key
Find your Secret API key in your ChatGPT User settings and paste it here to connect ChatGPT with your Tutor LMS website.