Farkındalık, Gelişim, Genel

Eliminasyon Diyeti Nedir?

3 min read

Son senelerde adını sıklıkla duyduğumuz “Eliminasyon Diyeti”, özellikle fonksiyonel tıp alanında çalışan doktorların tedavi protokollerinde ilk sırada yer alan çok önemli bir arındırma yöntemidir.

Eliminasyon diyetindeki asıl amaç aslında barsaklardaki bağışıklık sistemi düzenini olması gerektiği şekle döndürmektir. Maalesef ki içinde bulunduğumuz çağın olumsuz etkilerinden tam olarak kendimizi koruyamadığımız için, eliminasyon diyetiyle aslında sağlıklı bir hayat için çok büyük bir adım atmış olacağız. Unutulmamalıdır ki barsak mukozasının ve immun cevabının düzenlenmesi için en kesin yöntem doğru düzgün yapılan bir eliminasyon diyetidir.

Eliminasyon diyetinin uygulama şekli kişinin intoleransı olan gıdaları tespit ve onları hayatından çıkarma üzerine. Şöyle ki, ilk etapta kişide alerjen olarak tahmin edilen belirli gıdaların beslenme programından çıkarılmasıyla başlayan bu süreç, üç hafta sonrasında o gıdalardan bir tanesini tekrar beslenme düzenine katmakla devam ediyor.

Böylece vücutta olumsuz bir reaksiyon veya değişiklik oluyor mu tespit edilerek oluştuğu taktirde kişide o gıdaya karşı bir intolerans olduğu teşhis ediliyor.

Eliminasyon diyeti yasak gıda adetine göre çeşitlendirilmekte. Bazı diyetlerde üç gıda yasaklanırken, bazılarında 5, bazılarında da 7 veya daha fazla olabiliyor.

En temel olan eliminasyon diyetinde ise  en popüler 3 veya 5 alerjen gıda üç hafta süresince listeden çıkarılıyor. Bunlar; glutenli tahıllar ve unları, işlenmiş şeker, hayvansal süt ürünleri, mısır ve soya .

Bu gıdaları üç hafta boyunca hiçbir şekilde yemeyerek eliminasyon diyetinin ilk basamağı olan eliminasyon fazı tamamlanmış oluyor.

Eliminasyon diyeti boyunca yasak olan gıdalardan bir lokma dahi olsa yememeniz gerekmekte. Bu da diyeti yaparken bir miktar zorlanacağınız anlamına geliyor. Şimdiye kadar uygulayan bir çok kişinin söylediklerine baktığımızda üç hafta gibi bir sürede vücudunuzda meydana gelen değişimleri fark ettiğinizde yaşadığınız zorluklara değeceğini düşüneceksiniz.

Son olarak eliminasyon diyeti sürekli uygulayabileceğiniz bir beslenme tarzı değil. Mutlaka bir uzman gözetimi gerekiyor. Çünkü besin eksikliği yaşama ve alerjenlerin size zarar verme riski var.

Bu yazıdaki amacımız eliminasyon diyetiyle alakalı hem bir miktar ışık hem de soru işareti oluşturmak. Hayatımızdaki gelişimler hep sorguyla başlamıyor mu? Siz de kendinizi sorgulayın. Eğer kronik şişkinliğiniz varsa, sık sık migren atakları yaşıyorsanız, kendinizi sürekli yorgun ve enerjisiz hissediyorsanız, sıklıkla karın ağrısı ve kramplarınız oluyor  ve ayda iki seferden fazla ishal veya kabızlık sıkıntısı yaşıyorsanız bir uzmanla görüşebilirsiniz. Ya da bu yazının bir adım ötesine giderek Eliminasyon Diyeti Atölye Çalışmamızla bu sorgunuza cevap arayabilirsiniz.

Sağlık ve sevgiyle…


Related Posts

Ask ChatGPT
Set ChatGPT API key
Find your Secret API key in your ChatGPT User settings and paste it here to connect ChatGPT with your Tutor LMS website.