Farkındalık, Gelişim, Genel

Çocuklarımızı Siber Zorbalıktan Nasıl Koruruz?

3 min read

Her baktıkları köşede bir teknolojiyle karşılaşan ve dijital çağın içine doğan çocuklar artık çok küçük yaşlarda internetle tanışıyor. Hatta teknolojiyle yetişkinlere oranla daha fazla haşir neşir olarak bilgi ve fikir edinme konusunda onları solluyorlar.

Son bir senedir de koronavirüs salgını sebebiyle çocuklarımızın dersleri, aktiviteleri, sosyal ortamları neredeyse tamamıyla internete taşındı. Pandeminin yarattığı tedirginlik artık sosyal hayatı bile internette yaşamalarını daha sağlıklı hale getiriyor neredeyse. En azından kış mevsiminde…

Günlerin kısa olması derslerin yoğunluğu derken belki kışın çok vakit bulamıyorlar ama, özellikle yaz geldiğinde hem derslerin hem ödevlerin olmaması onların o uzun süren boş zamanlarını internette geçirmelerine sebep oluyor. Ve maalesef eğlenmek, öğrenmek veya sosyalleşmek için kullanılan internet, bazı durumlarda sorun teşkil etmeye başlıyor. Bu sorunlardan biri de siber zorbalık.

Peki siber zorbalık nedir?

Siber zorbalık dijital teknolojiler kullanılarak gerçekleştirilen zorbalık türüdür. Genelde sosyal medyada, oyun veya mesaj platformlarında görülen siber zorbalıkta bir kişi hedef olarak seçiliyor ve utandırılıyor ya da korkutuluyor.
Örneğin sahte hesap açıp başkalarına rahatsız edici mesajlar göndermek bir siber zorbalıktır.

Çocuklarımız bu tarz bir zorbalığa maruz kaldıklarında nasıl etkileniyorlar?

Çocuğunuzu gözlemleyerek birşeylerin farkına varmanız mümkün. Şu belirtilere dikkat etmenizde fayda var:

– Ruh hali değişimi: Normalden farklı olarak kızgınlık veya utangaçlık.
– Duygusal hal değişimi : Sevdiği şeylere karşı ilgisini kaybeder. İçine kapanmaya meyleder.
– Fiziksel değişim: Baş ve karın ağrısı, yorgunluk gibi belirtilerin sürekliliği..

Anne babalar olarak internette fazla zaman geçiren bir çocuğunuz varsa bu tarz belirtilere karşı çok dikkatli olmalısınız. Zaten çocuğunuz sıkıntılı şeyler yaşıyorsa mutlaka bunun sinyallerini verecektir. Onu en iyi tanıyan ebeveynleri olarak fark ettiğiniz bu değişimleri lütfen görmezden gelmeyin.

Ne Gibi Önlemler Almalı?

Çocuğunuzu Bilgilendirin: İnternetin faydaları olduğu gibi zararlı taraflarının da olduğunu çocuğunuza anlatın. Siber zorbalığın ne anlama geldiğini, başına böyle bir durum geldiğinde sizi bilgilendirmesi gerektiğini onu korkutmadan anlatmalısınız. Ayrıca sosyal medya ve diğer ortamlarda sadece tanıdığı kişilerle arkadaş olması gerektiğini de zaman zaman hatırlatmalısınız.

İnterneti Güvenli Bir Şekilde Kullanmayı Öğretin: Siber zorbalıkla karşılaştığınızda çocuğunuzun elinden imkanları alarak kısıtlamaya gitmek yerine ona interneti nasıl güvenli bir şekilde kullanabileceğini öğretin.
Unutmayın ki yasaklarla bir yere varamazsınız. İnternet artık onların da vazgeçilmezi. Eğitimleri,arkadaşları, ilgi alanlarıyla alakalı bir çok şey internette. Dolayısıyla koyacağınız yasaklar aslında çocuğunuzla aranızda ördüğünüz görünmez duvarın taşları gibi olacaktır.

Güvenlik Yazılımlarından Destek Alın : Öncelikle çocuğunuzun kullandığı bilgisayara veya cihaza mutlaka antivirüs programı kurmalısınız. Sonrasında ise cihazı denetleyen ebeveyn programları bulunmakta. Bu programlar çocuklarınıza zararlı içerikler sunan veya olumsuz etkileyecek her türlü ortamı engellemektedir. Bu konuda internette araştırma yaparsanız fazlasıyla işinizi görecek program bulabilirsiniz.

Onlar bizim bugünümüz, yarınımız.. Her kötülükle olduğu gibi siber zorbalıkla mücadelede de en büyük adım onlarla aranızdaki sevgi bağını canlı tutmaktır..


Ask ChatGPT
Set ChatGPT API key
Find your Secret API key in your ChatGPT User settings and paste it here to connect ChatGPT with your Tutor LMS website.