1965 yılında reklamcılığa başlayan, BBH London ajansının kurucu ortağı ve profesyonel bir yaratıcı olan John Hegarty; Audi, Levi’s , Volkswagen ve Johnny Walker gibi sayısız markanın reklamlarına imzasını atmıştır. Hegarty’nin 50 seneyi aşkın yaratıcılık serüveninde sadece reklamcıların değil, her insanın kendi hayatında kullanabileceği tavsiyeler bulunmaktadır. Çünkü; Hegarty’e göre yaratıcılık bir iş değil bir uğraştır.
1) Rutin İçinde Olmaktan Uzak Durun
Çoğu insan hayatında zaman zaman üretkenliğinin düştüğünü ve her gününün öncekinin aynısı olduğunu fark eder. Hegarty’nin bu konudaki tavsiyesi: YER DEĞİŞTİRİN.
İnsanların her günü aynı gün olursa, alışılmışın dışındaki fikirleri bulması da o kadar zorlaşır. Çevremizdeki insanlarla yer değiştirmek, varacağımız yere farklı bir yoldan gitmek ya da sadece birkaç metre uzakta çalışıp, düşünmek bile bakış açımızı değiştirebilir ve etrafa her zamankinden daha farklı bir açıdan bakmış oluruz. Farklı bir bakış açısı, hayal gücünü tetikler.
Hegarty, 2 yıllığına New York’a gittiğinde kariyerinin en verimli ve dinç dönemini yaşadığını söylüyor.
2) Korkusuz Olun
Farklı bir fikir, insanların ilk duyuşunda gülünç, imkansız ya da saçma gelebilir. Bazen insanların ne düşündüğünü umursamak yerine sezgilerimize güvenmek, o fikri hayata geçirip başarıya ulaşmak konusunda kilit noktada olabilir.
Henry Ford’un bu konudaki sözü hatırlanmaya değerdir:
“Eğer insanlara ne istediklerini sorsaydım, daha hızlı koşan atlar diye cevap verirlerdi.”
3) Kulaklıklarınızı Çıkartın ve Gözlem Yapmaya Başlayın
Kulaklık ile gezmek, bizi çevremizden soyutlayan en büyük etkendir. Yaratıcılığı da aynı derecede düşürür. Yaratıcı bir insan etrafındaki dünyaya ve onun bütün garipliklerine, başarısızlıklarına, güzelliklerine bağlı olmalıdır. Dünya bir ilham kaynağıdır ve onu gözlemleyenler her zaman yaratıcılık açısından bir adım önde olur. İlham kaynağından kendini soyutlayan bir yaratıcı, kendini tekrarlamaya başlar. Algılarınızın her zaman açık olması ve her şeyi gözlemlemek yaratıcılığı tetikler.
4) Güzel İşlere Saygı Duyun Ama Tapmayın
Bir işi ya da insanı putlaştırmak tehlikelidir. Onun herkesten daha iyi olduğunu ima eder. İşin gerçeği ise, her birimiz bir sonraki nesil için bir merdivenin basamağıyız. Hayatta bizden önce yapılmış işlerden dersler çıkartmak önemlidir ama başkalarının işlerine duyulan hayranlık, insanın kendi yaratıcılığını baltalayabilir.
Kendi inançlarını oluşturmak, mevcut düşünce kalıplarının dışına çıkmak ve dayatılan kuralların ötesinde düşünebilmek bir yaratıcının en büyük özelliğidir.
5) Tamamen Orijinal Olmaya Çalışmayın
Orijinal kelimesinin tanımı gereği hiçbir şey orijinal olamaz. Yaratılan her şey daha önce var olan bir sistemin üzerine kurulup gelişmiştir. Hegarty’nin bu konudaki görüşü:
“Fikirler, başka fikirlerden ödünç alır, birleştirir, onları yıkar, geliştirir ve onlara çarpıp yankılanır.”
Yaratıcı bir insan, iki ayrı nesneyi birleştirip ondan yeni bir fikir sunabilir. Örneğin; temizlik paspasları, iki ayrı nesnenin birleşmesiyle yeni bir ürün olarak ortaya çıkmıştır ama tamamen orijinal değildir.
Alakasız iki kavramı birleştirip yeni bir kavram çıkartmak yaratıcı süreçte çok kullanılan bir yöntemdir.
(Alıntıdır)