1. Pablo Picasso
1881 –1973 yılları arasında yaşayan Pablo Picasso’nun, öğrencilik yıllarında matematik öğretmeniyle ilginç bir sorun yaşanmış.
Picasso, matematik dersinde ne zaman ‘’4’’sayısı ile karşılaşsa,’’4’’ü öne doğru fırlamış bir burun olarak gördüğünden hemen geri kalan uzuvları da çizmeye başlıyormuş. Böylece matematik dersinde çözmesi gereken problemleri yarıda bırakıp ‘’4’’ ile uğraşıyormuş.
Öğretmeni onun bu davranışına ne yaptıysa engel olamamış. Her seferinde Picasso, bunu yapmak için dayanılmaz bir istek duyduğundan ve gözünün o anda başka hiçbir şey görmediğinden bahsediyormuş.
Hayal gücü oldukça geniş olan bu öğrenci, ileriki yıllarda yaptığı büyük eserler sayesinde sanat tarihinde önemli bir yere sahip olmuştur.
Pablo Picasso 75 yaşında öldüğünde geride 240 bin tablo, çizim ve eser bıraktı. Bebekliğini bile dâhil etsek yaşadığı her güne yaklaşık 9 eser düşüyordu. Onun bu çalışmaları kendisine ‘’Çılgın verimli sanatçı’’ lakabının takılmasına yol açmıştı.
2. Indira Gandhi
Hindistan Başbakanı Indira Gandhi, bir gün yaptığı bir konuşmada çalışmakla ilgili şu ilginç anısını anlatır:
‘’Büyükbabam, iki türlü insan bulunduğunu söylerdi: İşi yapanlar ve yapılan işten kendilerine pay çıkaranlar. O benim, birinci grupta yer alarak çalışmamı istedi. Çünkü orada diğerlerinden daha az rekabet vardı.”
3. William Makepeace Thackeray
Ünlü İngiliz yazar ve şair Thackeray’ın elde ettiği başarıyı kolay yoldan şöhret olmaya bağlayan biri şöyle demişti: ’’Thackeray, bir sabah gözlerini açtı ve kendini meşhur bir adam olarak buldu.’’
Thackeray’in yaşantısını yakından bilen Lord Nortcliff ise bu iddiaya şu cevabı verdi:
‘’O, yataktan kalkıp kendini meşhur bir adam olarak bulduğu ana kadar, 15 sene her gün 8 saat yazmıştır.’’
4. Franklin D. Roosevelt
Amerika Birleşik Devletleri’ne ardı ardına dört kez başkan seçilen tek bir adam vardı: Franklin D. Roosevelt.
1882 –1945 yılları arasında yaşayan Roosevelt, 39 yaşında yakalandığı çocuk felcinden dolayı yürüyemiyordu. Fakat bu onun başarı merdivenlerini hızla tırmanmasına engel olamadı.
ABD’nin 32. başkanı olan Franklin D. Roosevelt, hayli tempolu geçen başkanlık günlerinde, buna ikin II. Dünya savaşı da dâhil. Onca işin üstesinden gelmesine rağmen nasıl bu kadar zinde ve dinç kalabildiği sorulduğunda şu yanıtı vermişti:
‘’Beyler! Şu an ayağının başparmağını hareket ettirebilmek için iki yıl uğraşan birine bakıyosunuz.’’
‘’Başarıyı ölçmek için bir insanın ulaştığı noktaya değil, başarmak için aştığı engellere bakılması gerektiğini öğrendim.’’
5. Leonardo Da Vinci
15 Nisan 1452’de dünyaya gelen Leonardo Da Vinci, yaptığı eserlerle Rönesans sanatına yön vermiş, ünü zamanı aşarak günümüze kadar ulaşmış ender sanatçılardan biridir.
Bu meşhur sanatçının yaşamdaki zorluklara bakış açısı şöyledir:
‘’Engeller, zorluklar beni yıldıramaz.
Her engel, beni daha iyiye doğru kaçınılmaz bir değişime iter.
Gözünü bir yıldıza diken kişi, kararını değiştirmez.”
(Alıntıdır)